Crumble, letni deser bajecznie prosty w przygotowaniu!
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
truskawki | 0,5 kg |
rabarbar | 2 łodygi |
cukier | 150 g |
mąka | 150 g |
masło | 75 g |
cynamon | 1 |
wanilia | 1 |
Truskawki i rabarbar umyj i osusz. Odetnij końce łodyg rabarbaru. Z truskawek usuń szypułki. Pokrój owoce na kawałki. Wymieszaj razem w misce, dodaj cukier do smaku, a następnie przełóż do naczyń, w których będziesz zapiekać swoje crumble. Kokilek czy miseczek.
Przy przygotowywaniu kruszonki przydaje się złota zasada, stosuje się proporcje 1:1:2. Na jedną część masła i jedną cukru, dwie części mąki. Jeśli chcesz, połowę mąki możesz zastąpić płatkami zbożowymi. W wersji bezglutenowej – można użyć np. mąki jaglanej.
Do dużej miski wsyp wszystkie składniki na kruszonkę. Możesz dodać szczyptę cynamonu albo odrobinę wanilii. Zagnieć ciasto i wyrabiaj, aż powstaną charakterystyczne grudki. Posyp kruszonką truskawki z rabarbarem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st C. (180’C) na około 15-20 minut. W tym czasie kruszonka pięknie się zrumieni.
Crumble podawaj ciepłe, najlepiej z kulką lodów. A kiedy skończy się sezon na truskawki, możesz z powodzeniem zastąpić je innymi sezonowymi owocami, malinami, porzeczkami, jagodami, takich słodkich wariacji pod kruszonką może być wiele.
To pyszny i bez dwóch zdań jeden z najprostszych deserów z owocami.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.