Croque madame
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
chleb tostowy | 8 kromek |
ser Comté | 200 g |
zółtko | 1 |
sos Worcestershire | 1 łyżka |
musztarda francuska z ziarnami | 1 łyżeczka do kawy |
sproszkowana papryczka chili | pół łyżeczki do kawy |
śmietana 22% | 2 łyżki |
szynka | 4 plasterki |
jajka | 4 |
masło | do smażenia |
sól i pieprz do smaku |
Klasyczna francuska przekąska.
Ser Comte (do kupienia w choćby w dyskontach) zetrzeć na tarce, przełożyć do miksera i zemleć na masę razem z żółtkiem, sosem Worcestershire, musztardą, chilli i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Gotową masą posmarować wszystkie kromki. Plastry szynki rozłożyć na połowie kromek chleba. Każdą kanapkę z szynką nakryć kanapką bez szynki i docisnąć, żeby się dobrze skleiły.
Masło rozpuścić na patelni i podsmażyć przez chwilę grzanki z dwóch stron. Gdy nabiorą złotej barwy, zdjąć je z patelni. Równolegle na drugiej patelni usmażyć 4 jajka sadzone. Gdy ładnie się zetną, ułożyć je na grzankach.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.