- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
chleb tostowy | 8 kromek |
ser Comté | 200 g |
zółtko | 1 |
sos Worcestershire | 1 łyżka |
musztarda francuska z ziarnami | 1 łyżeczka do kawy |
sproszkowana papryczka chili | pół łyżeczki do kawy |
śmietana 22% | 2 łyżki |
szynka | 4 plasterki |
jajka | 4 |
masło | do smażenia |
sól i pieprz do smaku | |
Ser Comte (do kupienia w choćby w dyskontach) zetrzeć na tarce, przełożyć do miksera i zemleć na masę razem z żółtkiem, sosem Worcestershire, musztardą, chilli i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Gotową masą posmarować wszystkie kromki. Plastry szynki rozłożyć na połowie kromek chleba. Każdą kanapkę z szynką nakryć kanapką bez szynki i docisnąć, żeby się dobrze skleiły.
Masło rozpuścić na patelni i podsmażyć przez chwilę grzanki z dwóch stron. Gdy nabiorą złotej barwy, zdjąć je z patelni. Równolegle na drugiej patelni usmażyć 4 jajka sadzone. Gdy ładnie się zetną, ułożyć je na grzankach.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...