Creme brulee

  • Czas 1 godz. 15 min.
  • Czas oczekiwania 12 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
śmietanka kremówka 1 litr
żółtka 10
cukier drobny 2 łyżki
cukier 1 szklanka
wanilia 1 laska
Jeden z najsłynniejszych deserów świata, który można przygotować w domu!

Nagrzać piekarnik do 150 C. Przygotować okrągłą formę żaroodporną i większe naczynie w którym się ona zmieści. Ubić żółtka. Nadal ubijając dodać 2 łyżki cukru, wyskrobany miąższ z wanilii i śmietankę. Wlać masę do żaroodpornej foremki. Włożyć foremkę d większe naczynia. Wlać do niego wrzątek, tak aby forma z kremem lekko pływała. Wstawić do piekarnika na 45 minut. Sprawdzić patyczkiem. Jeśli krem jest jeszcze zbyt mokry piec jeszcze 15 minut. Wyjąc, wystudzić w temperaturze pokojowej a następnie włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia posypać wierzch kremy równą warstwą cukru i skarmelizować go palnikiem gazowym. Jeśli nie mamy palnika należy krem wstawić do piekarnika pod włączony na pełna moc opiekacz górny. Cukier powinien się stopić, tworząc karmelową warstwę na wierzchu kremu. Trzeba cały czas obserwować krem, gdyż karmel nie może się spalić. (To potrwa 2-3 minuty.) Krem odstawić na 2 minuty aby karmel stwardniał i podawać.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.