Creme Brûlée z solonym karmelem i musem z rabarbaru

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 3 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
smietana 36% 500ml
laska wanilii 1 sztuka
cukier puder 130 gram
żółtek 6
soli morskiej 1,5 łyżeczki
cukier trzcinowy
rabarbaru 5 łodyg
Creme Brûlée to popularny francuski deser. Idealnie sprawdzi się w czasie przyjęć, jako finger food - podany w małych kokilkach. Aromat solonego karmelu idealnie podkreśla smak tego krem.

Rabarbar umyć i pokroić na kilka kawałków. W garnku na dnie zagotować odrobinę wody i wrzucić rabarbar. Gotować do momentu aż będzie miękki. Doprawić cukrem i zmiksować blendem na gładką masę.

W drugim garnku doprowadzić do wrzenia śmietanę, dodać do niej nasiona z jednej laski wanilii i sól. Zostawić pod przykryciem.

Na głębokiej patelni z grubym dnem wsypać cukier puder. Poczekać aż się rozpuści (najlepiej przekręcać patelnię tak by cukier rozpuścił się równomiernie ale nie mieszać łyżką, czy szpatułką) i nabierze karmelowego koloru. Zdjąć z ognia i powoli dodawać jeszcze ciepłą śmietanę. W misce przez chwile ubijać żółtka (około pół minuty). Następnie dodawać po łyżce (lub cienkim strumieniem) do żółtek masę śmietanową, cały czas miksując.

Piekarnik nagrzać do 100°C . Przygotować żaroodporne naczynie. Ustawić w nim 6 kokilek do zapiekania i wypełnić wolną przestrzeń naczynia wodą (tak by kokilki z deserem piekły się w kąpieli wodnej). Kokilki napełnić masą. Całość piec około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika schłodzić krem w lodówce. Przed podaniem posypać wierzch cukrem trzcinowym i przypalić specjalnym palnikiem. Podawać z musem z rabarbaru.

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.