- Czas przygotowania 30 min.
- Czas oczekiwania 3 godz.
- Trudność
- Porcja dla
smietana 36% | 500ml |
laska wanilii | 1 sztuka |
cukier puder | 130 gram |
żółtek | 6 |
soli morskiej | 1,5 łyżeczki |
cukier trzcinowy | |
rabarbaru | 5 łodyg |
Rabarbar umyć i pokroić na kilka kawałków. W garnku na dnie zagotować odrobinę wody i wrzucić rabarbar. Gotować do momentu aż będzie miękki. Doprawić cukrem i zmiksować blendem na gładką masę.
W drugim garnku doprowadzić do wrzenia śmietanę, dodać do niej nasiona z jednej laski wanilii i sól. Zostawić pod przykryciem.
Na głębokiej patelni z grubym dnem wsypać cukier puder. Poczekać aż się rozpuści (najlepiej przekręcać patelnię tak by cukier rozpuścił się równomiernie ale nie mieszać łyżką, czy szpatułką) i nabierze karmelowego koloru. Zdjąć z ognia i powoli dodawać jeszcze ciepłą śmietanę. W misce przez chwile ubijać żółtka (około pół minuty). Następnie dodawać po łyżce (lub cienkim strumieniem) do żółtek masę śmietanową, cały czas miksując.
Piekarnik nagrzać do 100°C . Przygotować żaroodporne naczynie. Ustawić w nim 6 kokilek do zapiekania i wypełnić wolną przestrzeń naczynia wodą (tak by kokilki z deserem piekły się w kąpieli wodnej). Kokilki napełnić masą. Całość piec około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika schłodzić krem w lodówce. Przed podaniem posypać wierzch cukrem trzcinowym i przypalić specjalnym palnikiem. Podawać z musem z rabarbaru.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...