Coq au vin w burgundzie
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
nóżki kurczaka (pałki) | 8 |
olej roślinny | 150 ml |
masło | 20g |
posiekane szalotki | 200g |
pieczarki pokrojone | 200g |
listki świeżego tymianku | garstka |
czerwone wino | 300ml |
rosół z kury | 300ml |
natka pietruszki posiekana | garstka |
sól i pieprz | |
mąka | 25 g |
listek laurowy |
Pełne aromatu ale niezbyt ciężkie danie mięsne.
Nagrzać piekarnik do 180C. Pałki włożyć do miski, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem. Natrzeć mąką. Umieścić na tacy i usunąć nadmiar mąki. W naczyniu żaroodpornym postawionym na ogniu rozgrzać olej. Usmażyć kurczaka na złoto. Kurczaka wyjąć na tacę. Rozpuścić masło razem z olejem. Smażyć szalotki 3-4 minuty. Dodać pieczarki i tymianek i smażyć aż grzyby zrumienią się na złoto. Dodać mąkę strzepaną wcześniej z kurczaka, smażyć mieszając 2 minuty. Dodać wino, rosół i połowę pietruszki. Zagotować cały czas mieszając. Dodać listek laurowy. Włożyć do naczynia kurczaka, przykryć i piec 45 minut. Podawać posypane pozostałą pietruszką.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.