- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
nóżki kurczaka (pałki) | 8 |
olej roślinny | 150 ml |
masło | 20g |
posiekane szalotki | 200g |
pieczarki pokrojone | 200g |
listki świeżego tymianku | garstka |
czerwone wino | 300ml |
rosół z kury | 300ml |
natka pietruszki posiekana | garstka |
sól i pieprz | |
mąka | 25 g |
listek laurowy | |
Nagrzać piekarnik do 180C. Pałki włożyć do miski, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem. Natrzeć mąką. Umieścić na tacy i usunąć nadmiar mąki. W naczyniu żaroodpornym postawionym na ogniu rozgrzać olej. Usmażyć kurczaka na złoto. Kurczaka wyjąć na tacę. Rozpuścić masło razem z olejem. Smażyć szalotki 3-4 minuty. Dodać pieczarki i tymianek i smażyć aż grzyby zrumienią się na złoto. Dodać mąkę strzepaną wcześniej z kurczaka, smażyć mieszając 2 minuty. Dodać wino, rosół i połowę pietruszki. Zagotować cały czas mieszając. Dodać listek laurowy. Włożyć do naczynia kurczaka, przykryć i piec 45 minut. Podawać posypane pozostałą pietruszką.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...