Cobb salad, czyli amerykańska sałatka „ze wszystkiego”
- Czas 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
piersi kurczaka, ugotowane | 3 |
bekon | 6 plasterków |
awokado | 2 |
jajka na twardo | 3 |
pomidory | 3 |
ser pleśniowy | 50 g |
sałata rzymska lub lodowa | 1 |
kiełki słonecznika lub fasolki mung | d wie garście |
szczypior lub szczypiorek | |
Sos: | 3 łyżki |
czerwony ocet winny | 3 łyżki |
sok z cytryny | 1łyżka |
musztarda Dijon | 3 łyżeczki |
sól | 1/2 łyżeczki |
cukier | 1/2 łyżeczki |
kukurydza | mała puszka |
Numer trzy na amerykańskiej liście przebojów kulinarnych. Sałatka, którą ponoć wymyślił Robert Cobb, właściciel hollywoodzkiej restauracji. Sałatka jest słynna także z roli jaką odegrała w filmie „Julie & Julia”.
Pokroić sałatę, jajka, pomidory, kurczaka i awokado. Bekon uprażyć na skwarki. Szczypior pokroić. Ser pokruszyć. Układać składniki sałatki warstwami lub paskami na płaskim talerzu. Wymieszać wszystkie składniki sosu na emulsję. Polać.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.