Gotować brokuły na parze 3-4 minuty, tak żeby zostały jędrne. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180C. Posmarować żaroodporne naczynie o średnicy 22 cm masłem. Przesiać mąkę i 1/4 łyżeczki soli. Zmiksować jajka, mleko, jogurt, wyciśnięty czosnek. Wsypać przesianą mąkę, dodać trochę pieprzu i miksować, aż ciasto będzie gładkie. Wlać połowę ciasta do przygotowanego naczynia, ułożyć różyczki brokułów i wlać resztę ciasta. Posypać tartym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec clafoutis około 25 minut, aż ładnie się przyrumieni. Odstawić na 15 minut przed krojeniem.
Clafoutis z brokułami
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
brokuł, podzielony na różyczki | 1 |
ząbek czosnku, wyciśnięty | 1 |
jajka | 5 |
szklanki mąki pszennej | 3/4 |
mleko | 1 i 3/4 szklanki |
jogurt naturalny | 1/4 szklanki |
ser cheddar, starty | 100 g |
natka pietruszki, posiekana | 3 łyżki |
sól i pieprz |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.