Clafoutis z brokułami

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
brokuł, podzielony na różyczki 1
ząbek czosnku, wyciśnięty 1
jajka 5
szklanki mąki pszennej 3/4
mleko 1 i 3/4 szklanki
jogurt naturalny 1/4 szklanki
ser cheddar, starty 100 g
natka pietruszki, posiekana 3 łyżki
sól i pieprz

Gotować brokuły na parze 3-4 minuty, tak żeby zostały jędrne. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180C. Posmarować żaroodporne naczynie o średnicy 22 cm masłem. Przesiać mąkę i 1/4 łyżeczki soli. Zmiksować jajka, mleko, jogurt, wyciśnięty czosnek. Wsypać przesianą mąkę, dodać trochę pieprzu i miksować, aż ciasto będzie gładkie. Wlać połowę ciasta do przygotowanego naczynia, ułożyć różyczki brokułów i wlać resztę ciasta. Posypać tartym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec clafoutis około 25 minut, aż ładnie się przyrumieni. Odstawić na 15 minut przed krojeniem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.