Gotować brokuły na parze 3-4 minuty, tak żeby zostały jędrne. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180C. Posmarować żaroodporne naczynie o średnicy 22 cm masłem. Przesiać mąkę i 1/4 łyżeczki soli. Zmiksować jajka, mleko, jogurt, wyciśnięty czosnek. Wsypać przesianą mąkę, dodać trochę pieprzu i miksować, aż ciasto będzie gładkie. Wlać połowę ciasta do przygotowanego naczynia, ułożyć różyczki brokułów i wlać resztę ciasta. Posypać tartym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec clafoutis około 25 minut, aż ładnie się przyrumieni. Odstawić na 15 minut przed krojeniem.
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
brokuł, podzielony na różyczki | 1 |
ząbek czosnku, wyciśnięty | 1 |
jajka | 5 |
szklanki mąki pszennej | 3/4 |
mleko | 1 i 3/4 szklanki |
jogurt naturalny | 1/4 szklanki |
ser cheddar, starty | 100 g |
natka pietruszki, posiekana | 3 łyżki |
sól i pieprz | |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...