Ciemny chleb bezglutenowy z ziarnami i sezamem
- Czas 1 godz. 50 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka gryczana lub mąka bezglutenowa z M&S lub obie mąki pół na pół | 0,5 kg |
letnia woda 35C | 550 ml |
cukier trzcinowy | 1łyżka |
sól | 2 łyżeczki |
siemię lniane w ziarnach | 1 szklanka |
pestki słonecznika | 0,5 szklanki |
drożdze | 50 g |
masło do smarowania formy | |
sezam do wysypania formy | |
łyżka bardzo słonej wody |
Rozetrzeć drożdże z cukrem, wymieszać z wodą dodać mąkę, siemię i pestki. Wymieszać. Jeżeli ciasto jest za gęste dolać wodę. Odstawić na pół godziny. Po pół godzinie posolić i jeszcze raz wymieszać. Przełożyć (ciasto ma strukturę gliniastą) do formy "keksówki" wysmarowanej masłem i wysypanej sezamem. Wyrównać ciasto palcami zwilżonymi w bardzo słonej wodzie. Obsypać sezamem z wierzchu. Wstawić formę do zimnego piekarnika i nastawić go na 160 C. Piec ok. godziny.
Kiedy chleb jest upieczony? Kiedy patyczek wbity w ciasto przestaje się kleić, oraz kiedy daje się swobodnie wyjąć z formy, a postukany „po plecach” wydaje przyjemny „głuchy” odgłos. Jeżeli po godzinie pieczenia nie słychać tego miłego uchu dźwięku, należy chleb z powrotem włożyć do formy i dopiec jeszcze ok. 10 minut.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.