Cielęcina z sosem z tuńczyka i kaparów
- Czas 1 godz.
- Czas oczekiwania 8 godz.
- Trudność
- Porcja dla
cielęcina | 1 kg |
tuńczyk w sosie własnym | 1,5-2 puszki |
anchovis | 4 sztuki |
białe wytrawne wino | butelka |
kapary | |
seler naciowy | 2 łodygi |
szałwia | 2 liście |
laurowe | 2 liście |
jajka | 2 sztuki |
goździki | 3 sztuki |
sok z cytryny | do smaku |
olej | 200 ml |
Klasyczny, włoski przepis na cielęcinę na zimno. Idealnie sprawdzi się w czasie letnich przyjęć.
Wino wlać do garnka, dodać liście laurowe, liście szałwii, posiekany czosnek i włożyć mięso. Włożyć garnek na noc do lodówki do zamarynowania. Mięso wyjąć obsmażyć i włożyć ponownie do garnka razem z posiekanym selerem. Garnek z mięsem wstawić na ogień i dusić przez około godziny (podlać wodą w momencie jak będzie za mało płynu). Mięso wyjąć z zalewy i pozostawić do ostudzenia. Jajka ugotować. Wyjąć żółtka. Zmiksować żółtka z olejem, anchovis, kaparami, sokiem z cytryny i odrobiną zalewy z gotowania mięsa. Doprawić pieprzem. Mięso pokroić i polać sosem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.