Cielęcina z sosem z tuńczyka i kaparów

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 8 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
cielęcina 1 kg
tuńczyk w sosie własnym 1,5-2 puszki
anchovis 4 sztuki
białe wytrawne wino butelka
kapary
seler naciowy 2 łodygi
szałwia 2 liście
laurowe 2 liście
jajka 2 sztuki
goździki 3 sztuki
sok z cytryny do smaku
olej 200 ml
Klasyczny, włoski przepis na cielęcinę na zimno. Idealnie sprawdzi się w czasie letnich przyjęć.

Wino wlać do garnka, dodać liście laurowe, liście szałwii, posiekany czosnek i włożyć mięso. Włożyć garnek na noc do lodówki do zamarynowania. Mięso wyjąć obsmażyć i włożyć ponownie do garnka razem z posiekanym selerem. Garnek z mięsem wstawić na ogień i dusić przez około godziny (podlać wodą w momencie jak będzie za mało płynu).  Mięso wyjąć z zalewy i pozostawić do ostudzenia. Jajka ugotować. Wyjąć żółtka. Zmiksować żółtka z olejem, anchovis, kaparami, sokiem z cytryny i odrobiną zalewy z gotowania mięsa.  Doprawić pieprzem. Mięso pokroić i polać sosem. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.