- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mąka | 0,5 kg |
masło | 250 g |
drożdze | 30 g |
śmietana 22% | 250 ml |
żółtka | 3 |
cukier | 4 łyżki |
mleko | 4 łyżki |
sól | szczypta |
śliwki węgierki | 1 kg |
cukier puder | do posypania |
Rozetrzeć drożdże z cukrem i ciepłym mlekiem. Przykryć, zostawić do wyrośnięcia na kilka minut. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem i solą. Uformować wianuszek, do środka wlać rozczyn drożdżowy, wbić żółtka i wlać śmietanę. Wyrobić ciasto. Przykryć, odstawić. Umyć śliwki i wyjąć z nich pestki starając się nie przekrawać owoców do końca, tak aby połówki pozostały połączone (nie ma to znaczenia dla smaku tylko dla wyglądu). Dużą płaską blachę wyłożyć pergaminem. Rozciągnąć na nim ciasto, dobrze przyklejając do dna. Na wierzchu ułożyć ciasno śliwki. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 C i upiec na złoty kolor (ok. 30 minut). Gorące posypać cukrem pudrem. Uwaga: w cieście jest bardzo mało cukru. Jeśli chcemy żeby było bardziej słodkie należy dodać więcej cukru do ciasta lub po prostu obficie posypać owoce po wierzchu.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...