Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować. Masło do kruszonki rozpuścić w garnuszku. Mąkę i cukier wsypać go dużej miski. Dolać ostudzone masło. Wymieszać wszystko tak aby utworzyły się grudki. Wstawić do lodówki. Mąkę na ciasto wymieszać z proszkiem i cukrem. Dodać masło, jajka i śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozłożyć na dnie nieduże foremki wyłożone papierem do pieczenia. Połówki śliwek ułożyć skórką do dołu, posypać dużą ilością kruszonki. Wstawić do piekarnika na 45 min (180’C)
Ciasto ze śliwką
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mąka pszenna | 2,5 szklanki |
mąka ziemniaczana | 1/2 szklanki |
proszek do pieczenia | 3/4 łyżeczki |
cukier | 3/4 szklanki |
masło | 195 g |
jajka | 2 |
kwaśna śmietana | 2 łyżki |
śliwki | 1 kg |