Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować. Masło do kruszonki rozpuścić w garnuszku. Mąkę i cukier wsypać go dużej miski. Dolać ostudzone masło. Wymieszać wszystko tak aby utworzyły się grudki. Wstawić do lodówki. Mąkę na ciasto wymieszać z proszkiem i cukrem. Dodać masło, jajka i śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozłożyć na dnie nieduże foremki wyłożone papierem do pieczenia. Połówki śliwek ułożyć skórką do dołu, posypać dużą ilością kruszonki. Wstawić do piekarnika na 45 min (180’C)
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mąka pszenna | 2,5 szklanki |
mąka ziemniaczana | 1/2 szklanki |
proszek do pieczenia | 3/4 łyżeczki |
cukier | 3/4 szklanki |
masło | 195 g |
jajka | 2 |
kwaśna śmietana | 2 łyżki |
śliwki | 1 kg |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...