Ciasto z żurawiną i skórką z pomarańczy

  • Czas 20 min.
  • Czas oczekiwania 50 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
masło w temperaturze pokojowej 150 gram
zurawina 150 gram
marcepan 50 gram
mąka 150 gram
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier 150 gram
średnie jajka 3
mielone migdały 75 gram
pomarańcza
ekstrakt migdałowy
cukier puder
Proste świąteczne ciasto, które idealnie sprawdza się jako przekąska do herbaty.

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Formę tzw. keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Pomarańcz dokładnie umyć i zetrzeć z niej skórkę. Marcepan pokroić w kostkę, dorzucić do niego żurawinę i całość wymieszać z 1 łyżką mąki i odstawić.  Masło ubić z cukrem na puszystą, białą masę. Stopniowo dodawać jajka, ciągle mieszając po każdym dodaniu. Dodać mielone migdały, pozostałą mąkę, proszek do pieczenie, ekstrakt migdałowy, skórkę pomarańczową, ekstrakt migdałowy, żurawinę i marcepan. Przenieść ciasto do formy i wygładzić wierzch.

Piec przez 50 minut lub do momentu, kiedy drewniana wykałaczka wbita w środek ciasta wychodzi czysty. Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić na 10 minut przed wyjęciem go z formy.

Z pomarańczy wycisnąć sok. Z części powstałego soku i cukru pudru przygotować lukier. Ciasto można przyozdobić suszoną żurawiną. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.