- Czas przygotowania 20 min.
- Czas oczekiwania 50 min.
- Trudność
- Porcja dla
masło w temperaturze pokojowej | 150 gram |
zurawina | 150 gram |
marcepan | 50 gram |
mąka | 150 gram |
proszek do pieczenia | 1,5 łyżeczki |
cukier | 150 gram |
średnie jajka | 3 |
mielone migdały | 75 gram |
pomarańcza | |
ekstrakt migdałowy | |
cukier puder | |
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Formę tzw. keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Pomarańcz dokładnie umyć i zetrzeć z niej skórkę. Marcepan pokroić w kostkę, dorzucić do niego żurawinę i całość wymieszać z 1 łyżką mąki i odstawić. Masło ubić z cukrem na puszystą, białą masę. Stopniowo dodawać jajka, ciągle mieszając po każdym dodaniu. Dodać mielone migdały, pozostałą mąkę, proszek do pieczenie, ekstrakt migdałowy, skórkę pomarańczową, ekstrakt migdałowy, żurawinę i marcepan. Przenieść ciasto do formy i wygładzić wierzch.
Piec przez 50 minut lub do momentu, kiedy drewniana wykałaczka wbita w środek ciasta wychodzi czysty. Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić na 10 minut przed wyjęciem go z formy.
Z pomarańczy wycisnąć sok. Z części powstałego soku i cukru pudru przygotować lukier. Ciasto można przyozdobić suszoną żurawiną.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...