Szybkie ciasto z wiśniami
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
cukier | 250 g |
masło | 250 g |
mąka | 250 g |
jajka | 5 |
Szczypta soli |
proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
cukier puder do posypania | |
Drylowane wiśnie | 500 g |
Masło do posmarowania blachy |
To najprostsze i szybkie ciasto owocowe można przygotować także z jagodami, czy morelami czy śliwkami.
Wydrylować wiśnie. Oddzielić białka od żółtek. Zmiksować miękkie masło z cukrem na pulchną masę. Miksując dodawać po 1 żółtku. Masę wymieszać z mąką, proszkiem i solą. Ubić białka na sztywną pianę. Wmieszać do masy 1/3 piany. Dodać pozostałą pianę, wymieszać dokładnie. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Posmarować sporą blachę masłem (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Wylać ciasto na blachę, posypać owocami. Piec ok. 40 minut. Sprawdzić patyczkiem. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.