- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
cukier | 250 g |
masło | 250 g |
mąka | 250 g |
jajka | 5 |
Szczypta soli |
proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
cukier puder do posypania | |
Drylowane wiśnie | 500 g |
Masło do posmarowania blachy | |
Wydrylować wiśnie. Oddzielić białka od żółtek. Zmiksować miękkie masło z cukrem na pulchną masę. Miksując dodawać po 1 żółtku. Masę wymieszać z mąką, proszkiem i solą. Ubić białka na sztywną pianę. Wmieszać do masy 1/3 piany. Dodać pozostałą pianę, wymieszać dokładnie. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Posmarować sporą blachę masłem (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Wylać ciasto na blachę, posypać owocami. Piec ok. 40 minut. Sprawdzić patyczkiem. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Zapraszamy na nasz fanpage
- 2. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 3. Jak rozwinąć kapelusz kani
- 4. Chinkali, soczyste gruzińskie pierożki
- 5. Podział tuszy wołowej
- 6. Ciasto na naleśniki
- 7. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 8. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 9. Makaron z cukinią i pieczarkami
- 10. Rosół Pho
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...