Ciasto z orzechami włoskimi i kawą

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 50 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
orzechy włoskie 80 gram
cukier puder 350 gram
cukier Muscovado 100 gram
miękkie masło 175 gram
mąka 200 gram
kawa rozpuszczalna espresso 2 ½ łyżeczki
proszek do pieczenia 2 ½ łyżeczki
soda oczyszczona ½ łyżeczki
jajka 4 duże
połówki orzecha włoskiego (do dekoracji) 10 sztuk
ewentualnie kajmak do dekoracji

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (jeśli mamy dwie takiej samej wielkości można piec dwa blaty na raz).  

Umieść kawałki orzechów i cukier muscovado w malakserze i rozdrobnić. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kawę i dokładnie wymieszać. W oddzielnej misce ubić na puszystą masę masło z cukrem pudrem. Do ubitego masła dodawać po jednym jajku cały czas mieszając. Połączyć składniki z obydwu misek – w razie jakby ciasto było za gęste można dodać odrobinę mleka. Mieszaninę podzielić na dwie części i upiec z niej dwa blaty ciasta. Każdy blat piec około 25 min.

Krem:

Masło ubić z cukrem pudrem na puszysta masę. Kawę rozpuścić w jednej łyżce wody. Kawę dodać do masy maślanej.

Przełożyć blaty ciasta kremem, a resztą kremu (lub kajmakiem) i połówkami orzechów przyozdobić wierzch ciasta. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.