Rozgrzać piekarnik do 180°C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (jeśli mamy dwie takiej samej wielkości można piec dwa blaty na raz).
Umieść kawałki orzechów i cukier muscovado w malakserze i rozdrobnić. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kawę i dokładnie wymieszać. W oddzielnej misce ubić na puszystą masę masło z cukrem pudrem. Do ubitego masła dodawać po jednym jajku cały czas mieszając. Połączyć składniki z obydwu misek – w razie jakby ciasto było za gęste można dodać odrobinę mleka. Mieszaninę podzielić na dwie części i upiec z niej dwa blaty ciasta. Każdy blat piec około 25 min.
Krem:
Masło ubić z cukrem pudrem na puszysta masę. Kawę rozpuścić w jednej łyżce wody. Kawę dodać do masy maślanej.
Przełożyć blaty ciasta kremem, a resztą kremu (lub kajmakiem) i połówkami orzechów przyozdobić wierzch ciasta.