Wyłożyć okrągła blaszkę ciastem francuskim. Nakłuć widelcem. Masło zmiksować z cukrem, dodać jajko a na końcu migdały. Wymieszać lub zmiksować na małych obrotach. Masę migdałową wyłożyć na ciasto. W sekretne miejsce (raczej przy brzegu niż w środku) włożyć talizman. Przykryć drugim płatem ciasta i dokładnie zlepić brzegi. Nakłuć widelcem, posmarować żółtkiem rozmąconym z odrobina wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec ok 30 minut. Po tym czasie uważnie obserwować – ciasto może wymagać jeszcze 10 minut pieczenia.
Uwaga: Francuzi zapytani o najlepszy sposób przyrządzania domowego ciasta francuskiego mówią, że najlepszą metodą wyrobu domowego ciasta francuskiego jest zamówienie go u najbliższego cukiernika. Coś w tym jest, bo samodzielne zrobienie tego ciasta wymaga siły, cierpliwości i wprawy. Odradzamy natomiast ciasto mrożone, gdyż głównym walorem ciasta francuskiego jest wysoka zawartość dobrego masła, a mrożonki raczej nie mogą się nią pochwalić.