Ciasto truskawkowe z pianką kokosową
- Czas 3 godz.
- Trudność
- Porcja dla
harbatniki pełnoziarniste | 200g |
orzechy włoskie | 100g |
masło | 100g |
truskawki | 600g |
śmietanka kokosowa | 500ml |
cukier | 150g |
slórka z 1 limonki |
żelatyna | 2 łyżeczki |
sos truskawkowy: | |
truskawki na sos | 150g |
cukier do sosu | 50g |
sok z 1 limonki do sosu | |
listkie mięty lub melisy | |
wiórki kokosowe |
Orzechy uprażyć na suchej patelni, posiekać na drobniejsze kawałki. Ciastka zblendować z masłem, wymieszać z orzechami. Wyłożyć „kruszonkę” na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Zapiec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Wystudzić, nie wyjmować z tortownicy. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na połówki. Limonkę wyszorować, wysuszyć, zetrzeć skórkę. Śmietankę kokosową ubić mikserem z cukrem. Dodać skórkę z limonki. Żelatynę wymieszać z ½ szklanki gorącej wody, przestudzić, wymieszać z śmietanką. Na spód ciasta wylać odrobinę śmietanki kokosowej, ułożyć truskawki, zalać resztą śmietanki kokosowej, udekorować resztą truskawek i wstawić do lodówki na 2 godziny. Przygotować sos: zmiksować truskawki z cukrem, dodać sok z limonki. Gotowe ciasto obsypać startym kokosem lub wiórkami, udekorować listkami melisy lub mięty, podawać pokrojone z sosem truskawkowym.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.