- Czas 3 godz.
- Trudność
- Porcja dla
harbatniki pełnoziarniste | 200g |
orzechy włoskie | 100g |
masło | 100g |
truskawki | 600g |
śmietanka kokosowa | 500ml |
cukier | 150g |
slórka z 1 limonki |
żelatyna | 2 łyżeczki |
sos truskawkowy: | |
truskawki na sos | 150g |
cukier do sosu | 50g |
sok z 1 limonki do sosu | |
listkie mięty lub melisy | |
wiórki kokosowe | |
Orzechy uprażyć na suchej patelni, posiekać na drobniejsze kawałki. Ciastka zblendować z masłem, wymieszać z orzechami. Wyłożyć „kruszonkę” na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Zapiec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Wystudzić, nie wyjmować z tortownicy. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na połówki. Limonkę wyszorować, wysuszyć, zetrzeć skórkę. Śmietankę kokosową ubić mikserem z cukrem. Dodać skórkę z limonki. Żelatynę wymieszać z ½ szklanki gorącej wody, przestudzić, wymieszać z śmietanką. Na spód ciasta wylać odrobinę śmietanki kokosowej, ułożyć truskawki, zalać resztą śmietanki kokosowej, udekorować resztą truskawek i wstawić do lodówki na 2 godziny. Przygotować sos: zmiksować truskawki z cukrem, dodać sok z limonki. Gotowe ciasto obsypać startym kokosem lub wiórkami, udekorować listkami melisy lub mięty, podawać pokrojone z sosem truskawkowym.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...