Ciasto styropian
- Czas 30 min.
- Czas oczekiwania 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
masło | 250 gram |
cukier | 200 gram |
mąka pszenna | 450 gram |
skórka otarta z jednej cytryny | |
śmietana | 2 łyżki |
jajka | 5 sztuk |
śmietana 18% lub jogurt grecki | 1 litr |
cukier z prawdziwa wanilią | 1 opakowanie |
budyń waniliowy bez cukru | 2 opakowania |
Białka oddzielamy od żółtek. Masło siekamy na stolnicy razem z mąką. Dodajemy 5 żółtek, skórkę otartą z cytryny, 2 łyżki śmietany i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części (jedna mniejsza, druga większa), przykrywamy folią spożywczą i chowamy na godzinę do lodówki. Po godzinie większą część rozwałkować i wyłożyć ciastem foremkę.
Śmietanę, cukier, cukier waniliowy, budyń wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie, partiami połączyć z masą śmietanową.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Najpierw 5 min podpiec spód ciasta. Następnie nałożyć masę śmietanową, a na wierzch startą na tarce (na grubych oczkach) kruszonkę. Piec przez 50-60 minut.
Podawać schłodzone z owocami lub bitą śmietaną.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.