Ciasto styropian

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
masło 250 gram
cukier 200 gram
mąka pszenna 450 gram
skórka otarta z jednej cytryny
śmietana 2 łyżki
jajka 5 sztuk
śmietana 18% lub jogurt grecki 1 litr
cukier z prawdziwa wanilią 1 opakowanie
budyń waniliowy bez cukru 2 opakowania
Nazwa tego ciasta pozostawia wiele do życzenia. Natomiast smak rekompensuje wszystko. Ciasto jest łatwe do przygotowania i dobrze się przechowuje. Można je przygotować na bazie śmietany lub jogurtu, a do środka dodać ulubione owoce.

Białka oddzielamy od żółtek. Masło siekamy na stolnicy razem z mąką. Dodajemy 5 żółtek, skórkę otartą z cytryny, 2 łyżki śmietany i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części (jedna mniejsza, druga większa), przykrywamy folią spożywczą i chowamy na godzinę do lodówki. Po godzinie większą część rozwałkować i wyłożyć ciastem foremkę.

Śmietanę, cukier, cukier waniliowy, budyń wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie, partiami połączyć z masą śmietanową.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Najpierw 5 min podpiec spód ciasta. Następnie nałożyć masę śmietanową, a na wierzch startą na tarce (na grubych oczkach) kruszonkę. Piec przez 50-60 minut.

Podawać schłodzone z owocami lub bitą śmietaną. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.