Ciasto śliwkowe z kruszonką

  • Czas 1 godz. 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka pszenna 0,5 kg
cynamon 2 łyżeczki
masło 250 g
cukier (najlepiej brązowy) 0,5 szklanki
zółtko 2
gęsta śmietana 18% 2 łyżki
śliwki węgierki 0,5 - 1 kg
mielone migdały 5 łyżek
cukier puder 5 - 6 łyżek

Na stolnicę przesypać mąkę. Dodać cynamon żółtka, masło, cukier i gęstą śmietanę. Zagnieść ciasto. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce. Śliwki umyć, osuszyć. Pokroić na połówki, usuwając pestki. Wymieszać owoce z mielonymi migdałami oraz cukrem pudrem. Rozgrzać piekarnik do 180⁰C. Ciasto rozwałkować, pozostawiając 1/3 ciasta na kruszonkę. Wylepić formę. Na spód wyłożyć owoce. Resztę ciasta zetrzeć na tarce na wierzch. Piec ok. 45 minut.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.