Na stolnicę przesypać mąkę. Dodać cynamon żółtka, masło, cukier i gęstą śmietanę. Zagnieść ciasto. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce. Śliwki umyć, osuszyć. Pokroić na połówki, usuwając pestki. Wymieszać owoce z mielonymi migdałami oraz cukrem pudrem. Rozgrzać piekarnik do 180⁰C. Ciasto rozwałkować, pozostawiając 1/3 ciasta na kruszonkę. Wylepić formę. Na spód wyłożyć owoce. Resztę ciasta zetrzeć na tarce na wierzch. Piec ok. 45 minut.
- Czas 1 godz. 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka pszenna | 0,5 kg |
cynamon | 2 łyżeczki |
masło | 250 g |
cukier (najlepiej brązowy) | 0,5 szklanki |
zółtko | 2 |
gęsta śmietana 18% | 2 łyżki |
śliwki węgierki | 0,5 - 1 kg |
mielone migdały | 5 łyżek |
cukier puder | 5 - 6 łyżek |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...