Ciasto ptasie mleczko
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
białek | 8 |
sól | szczypta |
cukier puder | 1,5 szklanki |
żelatyny | 8 łyżeczek |
sok z cytryny | z 1/2 cytryny |
cukier waniliowy | 1 |
BISZKOPT | 1 krąg |
polewa | |
gorzka czekolada | 100 g |
kakao | 2 łyżeczki |
cukier | 4 łyżeczki |
masło | 70 g |
woda | 2 łyżki |
Pyszna delikatna pianka pokryta warstwą kruchej czekolady świetnie sprawdza się jako składnik okrągłego ciasta. Dzieci je uwielbiają!
Biszkopt przeciąć wzdłuż i ułożyć w formie tortowej dopasowanej rozmiarem. Rozpuścić żelatynę w 1/2 szklanki gorącej wody, wymieszać, zaczekać aż wystygnie. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie, cały czas ubijając, stopniowo dodawać cukier puder, cukier waniliowy, sok z cytryny i na końcu żelatynę .Tak przygotowaną masę wlać do formy i wstawić do lodówki. Zrobić polewę. W garnku wstawionym do większego garnka z gorącą wodą rozpuścić wszystkie składniki i dobrze wymieszać aż powstanie gładka masa. Trochę wystudzić, poczym nałożyć polewę na zimne ciasto i znowu wstawić do lodówki na min. godzinę.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.