Ciasto ptasie mleczko

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
białek 8
sól szczypta
cukier puder 1,5 szklanki
żelatyny 8 łyżeczek
sok z cytryny z 1/2 cytryny
cukier waniliowy 1
BISZKOPT 1 krąg
polewa
gorzka czekolada 100 g
kakao 2 łyżeczki
cukier 4 łyżeczki
masło 70 g
woda 2 łyżki
Pyszna delikatna pianka pokryta warstwą kruchej czekolady świetnie sprawdza się jako składnik okrągłego ciasta. Dzieci je uwielbiają!

Biszkopt przeciąć wzdłuż i ułożyć w formie tortowej dopasowanej rozmiarem. Rozpuścić żelatynę w 1/2 szklanki gorącej wody, wymieszać, zaczekać aż wystygnie. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie, cały czas ubijając, stopniowo dodawać cukier puder, cukier waniliowy, sok z cytryny i na końcu żelatynę .Tak przygotowaną masę wlać do formy i wstawić do lodówki. Zrobić polewę. W garnku wstawionym do większego garnka z gorącą wodą rozpuścić wszystkie składniki i dobrze wymieszać aż powstanie gładka masa. Trochę wystudzić, poczym nałożyć polewę na zimne ciasto i znowu wstawić do lodówki na min. godzinę.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.