Ciasto pleśniak

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
masło kostka
smalec 50 gram
jajka 4
mąka 3 szklanki
cukier z prawdziwa wanilią 1 opakowanie
skórka otarta z jednej cytryny
cukier 1 szklanka
kakao 2 łyżki
domowa, kwaśna konfitura np. z wiśni, porzeczek słoik
Pleśniak, zwany też czasami przekładańcem lub fugą, to ciasto, które królowało na prywatkach w latach 80 XX wieku. Obecnie coraz trudniej je dostać w cukierniach, a szkoda bo to prosty ale bardzo smaczny wypiek.

Podstawą ciasta pleśniak jest ciasto kruche. Więcej na temat sekretów udanego kruchego ciasta przeczytasz tu.

Przesiać mąkę, dodać cukier i cukier z prawdziwą wanilią i pokrojone masło. Żółtka oddzielić od białek. Dodać do mąki i masła żółtka i najpierw nożem połączyć składniki, a następie szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 części i do jednej z nich dodać kakao. Wszystkie kawałki ciasta schłodzić przez m.in. godzinę w lodówce. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Pierwszą część ciasta (bez kakao) rozwałkować i przełożyć na blachę do pieczenia. Na wierzch wyłożyć konfiturę. Kawałek ciasta z kakao również rozwałkować i położyć na warstwę z konfitury. Schować do lodówki. W tym czasie ubić białka. Ubitą pianę wyłożyć na ciasto (na warstwę z kakao) i na wierzch utrzeć na tarce ostatnią warstwę ciasta, która była w lodówce. Piec około 40 minut. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.