Ciasto pleśniak
- Czas 1 godz.
- Czas oczekiwania 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
masło | kostka |
smalec | 50 gram |
jajka | 4 |
mąka | 3 szklanki |
cukier z prawdziwa wanilią | 1 opakowanie |
skórka otarta z jednej cytryny | |
cukier | 1 szklanka |
kakao | 2 łyżki |
domowa, kwaśna konfitura np. z wiśni, porzeczek | słoik |
Podstawą ciasta pleśniak jest ciasto kruche. Więcej na temat sekretów udanego kruchego ciasta przeczytasz tu.
Przesiać mąkę, dodać cukier i cukier z prawdziwą wanilią i pokrojone masło. Żółtka oddzielić od białek. Dodać do mąki i masła żółtka i najpierw nożem połączyć składniki, a następie szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 części i do jednej z nich dodać kakao. Wszystkie kawałki ciasta schłodzić przez m.in. godzinę w lodówce. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Pierwszą część ciasta (bez kakao) rozwałkować i przełożyć na blachę do pieczenia. Na wierzch wyłożyć konfiturę. Kawałek ciasta z kakao również rozwałkować i położyć na warstwę z konfitury. Schować do lodówki. W tym czasie ubić białka. Ubitą pianę wyłożyć na ciasto (na warstwę z kakao) i na wierzch utrzeć na tarce ostatnią warstwę ciasta, która była w lodówce. Piec około 40 minut.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.