Ciasto parzone
- Czas 25 min.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
woda | 1 szklanka |
masło | 125 g |
mąka pszenna | 1 szklanka |
jajka | 4 |
Szczypta soli |
Przepis podstawowy na ciasto parzone wykorzystywane do eklerek, ptysiów (słodkich i wytrawnych), czy hiszpańskich churros.
W rondelku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Kiedy woda zacznie się gotować wsypać mąkę i cały czas mieszać. Ciasto jest gotowe kiedy zaczyna odchodzić od ścianek garnka i jest błyszczące. Zdjąć z palnika i pozostawić do przestudzenia. Dodawać po jednym jajku i miksować do uzyskania gładkiej masy. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego. Masę wyciskać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec w temperaturze 200°C przez 20 - 30 minut aż kawałki ciasta będą miały złoty kolor.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.