Ciasto parzone

  • Czas 25 min.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
woda 1 szklanka
masło 125 g
mąka pszenna 1 szklanka
jajka 4
Szczypta soli
Przepis podstawowy na ciasto parzone wykorzystywane do eklerek, ptysiów (słodkich i wytrawnych), czy hiszpańskich churros.

W rondelku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Kiedy woda zacznie się gotować wsypać mąkę i cały czas mieszać. Ciasto jest gotowe kiedy zaczyna odchodzić od ścianek garnka i jest błyszczące. Zdjąć z palnika i pozostawić do przestudzenia. Dodawać po jednym jajku i miksować do uzyskania gładkiej masy. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego. Masę wyciskać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec w temperaturze 200°C przez 20 - 30 minut aż kawałki ciasta będą miały złoty kolor. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.