Ciasto orzechowo-kakaowe VOG

  • Czas 2 godz.
  • Czas oczekiwania 3 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
Placek kakaowy 1
cukier 200 g
kakao 3 łyżki
mąka 1 łyżka
proszek do pieczenia łyżeczka
jajka 7 sztuk
placek orzechowy 1
jajek 5 sztuk
BM orzechy włoskie tarte 125 g
Kresto orzechy laskowe 125 g
miód 1 łyżka
Masa orzechowa 1
mleko 1 szklanka
cukier puder 200 g
BM orzechy laskowe tarte 150 g
Kresto orzechy włoskie 50 g
cukier z wanilią i nutą kardamonu 1 opakowanie
masło 500 g
  • Prostokątną formę o wymiarach 32x23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto do formy, wygładzamy wierzch. Pieczemy w temp. 180 stopni około 20-25 minut.
  • Placek orzechowy przygotowujemy  i pieczemy w podobny sposób jak placek kakaowy. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na dwa placki.
  • Masło ucieramy i stopniowo dodajemy masę orzechową. Miksujemy.  
  • Wierzch ciasta dekorujemy gotową polewą czekoladową.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.