- Prostokątną formę o wymiarach 32x23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto do formy, wygładzamy wierzch. Pieczemy w temp. 180 stopni około 20-25 minut.
- Placek orzechowy przygotowujemy i pieczemy w podobny sposób jak placek kakaowy. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na dwa placki.
- Masło ucieramy i stopniowo dodajemy masę orzechową. Miksujemy.
- Wierzch ciasta dekorujemy gotową polewą czekoladową.
Ciasto orzechowo-kakaowe VOG
- Czas 2 godz.
- Czas oczekiwania 3 min.
- Trudność
- Porcja dla
Placek kakaowy | 1 |
cukier | 200 g |
kakao | 3 łyżki |
mąka | 1 łyżka |
proszek do pieczenia | łyżeczka |
jajka | 7 sztuk |
placek orzechowy | 1 |
jajek | 5 sztuk |
BM orzechy włoskie tarte | 125 g |
Kresto orzechy laskowe | 125 g |
miód | 1 łyżka |
Masa orzechowa | 1 |
mleko | 1 szklanka |
cukier puder | 200 g |
BM orzechy laskowe tarte | 150 g |
Kresto orzechy włoskie | 50 g |
cukier z wanilią i nutą kardamonu | 1 opakowanie |
masło | 500 g |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.