Ciasto na pizzę
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka pszenna pełnoziarnista | 175 g |
sól | szczypta |
drożdże szybko rosnące | 1 łyżeczka |
ciepła woda | 150 ml |
oliwa z oliwek | 1 łyżka |
Ciasto na pizzę jest niezwykle proste, jednak dopiero ćwiczenie czyni mistrza.
Wysypać mąkę na stolnicę, zrobić wgłębienie i wlać ciepłą wodę i oliwę. Wymieszać i zagnieść ciasto. Aby krąg ciasta miał jednakową grubość w każdym miejscu, wałkować je od środka na zewnątrz. Obracać ciasto w miarę rozwałkowywania.
Rozklepać ciasto, obracając je w posypanych mąką dłoniach, aż osiągnie ok. 25 cm średnicy i 1 cm grubości. Piec na złoty kolor w temperaturze 220°C 15-20 minut.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.