Ciasto marchewkowe z miodem

  • Czas 1 godz. 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka 6
miód 2 szklanki
olej 1,5 szklanki
marchewka starta 5 szklanek
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
soda 1,5 łyżeczki
cynamon 2 łyżeczki
mielone goździki szczypta
gałka muszkatołowa szczypta
sól
masło 2 łyżki
bułka tarta 0,5 szklanki
krem:
serek mascarpone 250g
śmietanka kremówka 250 ml
cukier puder 2 łyżki
mąka 4 szklanki
krem

Oddzielić żółtka od białek. Ubić pianę z białek z odrobiną soli. Żółtka utrzeć z miodem i olejem na jednolitą masę. Dodać marchewkę, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i przyprawami. Dodać do masy marchewkowej. Delikatnie wymieszać z pianą. Tortownicę (30 cm) posmarować masłem i wysypać bułką. Wlać ciasto do formy i piec około godzinę w temperaturze 180 C. Sprawdzić patyczkiem. Ostudzić. Ubić śmietankę z cukrem, wymieszać delikatnie z mascarpone. Przełożyć ciasto masą lub tylko posmarować wierzch.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.