Oddzielić żółtka od białek. Ubić pianę z białek z odrobiną soli. Żółtka utrzeć z miodem i olejem na jednolitą masę. Dodać marchewkę, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i przyprawami. Dodać do masy marchewkowej. Delikatnie wymieszać z pianą. Tortownicę (30 cm) posmarować masłem i wysypać bułką. Wlać ciasto do formy i piec około godzinę w temperaturze 180 C. Sprawdzić patyczkiem. Ostudzić. Ubić śmietankę z cukrem, wymieszać delikatnie z mascarpone. Przełożyć ciasto masą lub tylko posmarować wierzch.
- Czas 1 godz. 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
jajka | 6 |
miód | 2 szklanki |
olej | 1,5 szklanki |
marchewka starta | 5 szklanek |
proszek do pieczenia | 1,5 łyżeczki |
soda | 1,5 łyżeczki |
cynamon | 2 łyżeczki |
mielone goździki | szczypta |
gałka muszkatołowa | szczypta |
sól | |
masło | 2 łyżki |
bułka tarta | 0,5 szklanki |
krem: | |
serek mascarpone | 250g |
śmietanka kremówka | 250 ml |
cukier puder | 2 łyżki |
mąka | 4 szklanki |
krem | |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...