Ciasto jabłkowo-cynamonowe VOG

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 50 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka 2 szklanki
cukier 1 szklanka
jajka oddzielnie białka i żółtka 4 sztuki
sól szczypta
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
soda 1 płaska łyżeczka
cynamon 1 łyżeczka
przyprawa do jabłecznika 3 łyżeczki
miód 1 duża łyżka
olej Rapso 2/3 szklanki
jabłka pokrojone w kostkę 3 sztuki
posiekane orzechy włoskie Kresto 5 dkg
posiekane orzechy laskowe lub migdały Kresto 5 dkg
rodzynki Kresto 3 dkg
migdał tarty BM 2 dkg
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
soda 1 płaska łyżeczka
miód 1 duża łyżka
jabłka pokrojone w kostkę 3 sztuki
posiekane orzechy włoskie Kresto 5 dkg

Jabłka umyj, obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do miseczki. Orzechy i migdały posiekaj, połącz z jabłkami, następnie dodaj cynamon oraz przyprawę do jabłecznika. Całość wymieszaj.
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, nie przerywając ubijania stopniowo dodawaj cukier i po jednym żółtku. Na końcu dodaj miód.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz sodą i powoli dodawaj do masy jajecznej. Wlej olej i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj przygotowane jabłka i łyżką całość delikatnie połącz.
Ciasto przelej do wyłożonej papierem lub natłuszczonej tortownicy o średnicy 24 cm. Piecz około 50 minut w 180ºC.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.