Jabłka umyj, obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do miseczki. Orzechy i migdały posiekaj, połącz z jabłkami, następnie dodaj cynamon oraz przyprawę do jabłecznika. Całość wymieszaj.
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, nie przerywając ubijania stopniowo dodawaj cukier i po jednym żółtku. Na końcu dodaj miód.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz sodą i powoli dodawaj do masy jajecznej. Wlej olej i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj przygotowane jabłka i łyżką całość delikatnie połącz.
Ciasto przelej do wyłożonej papierem lub natłuszczonej tortownicy o średnicy 24 cm. Piecz około 50 minut w 180ºC.
Ciasto jabłkowo-cynamonowe VOG
- Czas 30 min.
- Czas oczekiwania 50 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka | 2 szklanki |
cukier | 1 szklanka |
jajka oddzielnie białka i żółtka | 4 sztuki |
sól | szczypta |
proszek do pieczenia | 2 płaskie łyżeczki |
soda | 1 płaska łyżeczka |
cynamon | 1 łyżeczka |
przyprawa do jabłecznika | 3 łyżeczki |
miód | 1 duża łyżka |
olej Rapso | 2/3 szklanki |
jabłka pokrojone w kostkę | 3 sztuki |
posiekane orzechy włoskie Kresto | 5 dkg |
posiekane orzechy laskowe lub migdały Kresto | 5 dkg |
rodzynki Kresto | 3 dkg |
migdał tarty BM | 2 dkg |
proszek do pieczenia | 2 płaskie łyżeczki |
soda | 1 płaska łyżeczka |
miód | 1 duża łyżka |
jabłka pokrojone w kostkę | 3 sztuki |
posiekane orzechy włoskie Kresto | 5 dkg |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.