Posiekać na stolnicy masło z mąką, dodać sól, cukier, śmietanę, sok i skórkę z cytryny. Zagnieść elastyczne ciasto, dolewając olej tak aby się zlepiło. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Gruszki pokroić na ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Pokropić sokiem z cytryny. Rozetrzeć kardamon w moździerzu. Posypać gruszki kardamonem i cukrem. Wylepić ciastem posmarowaną masłem blaszkę, tak aby sporo ciasta zwisało poza brzeg. Wyłożyć gruszki na spód i zawinąć zwisające brzegi ciasta, tworząc ozdobny rąbek. Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200C. Posypać cukrem pudrem.
Ciasto gruszkowe z kardamonem
- Czas 50 min.
- Trudność
- Porcja dla
dojrzałe gruszki ze skórką | 1,5 kg |
sok z cytryny | 4 łyżki |
cukier | 2 łyżki |
kardamon | |
ciasto: | |
mąka tortowa | 250 g |
sól | szczypta |
cukier puder | 2 łyżki |
masło | 0,5 kostki |
śmietana 22% | 1 łyżka |
sok i skórka z cytryny | |
olej (ile zabierze) |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.