Posiekać na stolnicy masło z mąką, dodać sól, cukier, śmietanę, sok i skórkę z cytryny. Zagnieść elastyczne ciasto, dolewając olej tak aby się zlepiło. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Gruszki pokroić na ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Pokropić sokiem z cytryny. Rozetrzeć kardamon w moździerzu. Posypać gruszki kardamonem i cukrem. Wylepić ciastem posmarowaną masłem blaszkę, tak aby sporo ciasta zwisało poza brzeg. Wyłożyć gruszki na spód i zawinąć zwisające brzegi ciasta, tworząc ozdobny rąbek. Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200C. Posypać cukrem pudrem.
- Czas 50 min.
- Trudność
- Porcja dla
dojrzałe gruszki ze skórką | 1,5 kg |
sok z cytryny | 4 łyżki |
cukier | 2 łyżki |
kardamon | |
ciasto: | |
mąka tortowa | 250 g |
sól | szczypta |
cukier puder | 2 łyżki |
masło | 0,5 kostki |
śmietana 22% | 1 łyżka |
sok i skórka z cytryny | |
olej (ile zabierze) | |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...