Ciasto drożdżowe z truskawkami

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
truskawki 1 kg
ciasto:
mąka pół kilo
drożdze 50 g
żółtka 4
cukier 1 szklanka
mleko 1 szklanka
masło 100g
sól szczypta
kruszonka:
mąka na kruszonkę 50 g
cukier na kruszonkę 50 g
masło na kruszonkę 50 g
masło do formy
Jeszcze ciepłe, rozpływające się w ustach. Pachnące tak, że zapomina się o wszystkich problemach tego świata. Drożdżowe z truskawkami. Proste i niezmienne pyszne.

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i łyżką ciepłego mleka. Odstawić pod przykryciem na kilka minut aby zaczyn „ruszył”. Do miski wsypać mąkę. Wlać zaczyn, dodać resztę cukru, sól, mleko i żółtka. Wyrabiać ciasto, dolewając roztopione, ciepłe (ale nie gorące) masło, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki (około 30 minut). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość (ok. 1 godzina).

Składniki kruszonki zagnieść w misce i włożyć do lodówki. Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć. Większe przekroić na połówki. Prostokątną foremkę posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 C.  Zagnieść ciasto i przełożyć do foremki. Wyrównać wierzch, przykryć i odstawić na 30 minut. Na wierzchu ciasta ułożyć truskawki. Posypać je kruszonką. Wstawić ciasto do piekarnika i piec około 50 minut. Sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.