- Czas przygotowania 1 godz.
- Czas oczekiwania 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
truskawki | 1 kg |
ciasto: | |
mąka | pół kilo |
drożdze | 50 g |
żółtka | 4 |
cukier | 1 szklanka |
mleko | 1 szklanka |
masło | 100g |
sól | szczypta |
kruszonka: | |
mąka na kruszonkę | 50 g |
cukier na kruszonkę | 50 g |
masło na kruszonkę | 50 g |
masło do formy | |
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i łyżką ciepłego mleka. Odstawić pod przykryciem na kilka minut aby zaczyn „ruszył”. Do miski wsypać mąkę. Wlać zaczyn, dodać resztę cukru, sól, mleko i żółtka. Wyrabiać ciasto, dolewając roztopione, ciepłe (ale nie gorące) masło, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki (około 30 minut). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość (ok. 1 godzina).
Składniki kruszonki zagnieść w misce i włożyć do lodówki. Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć. Większe przekroić na połówki. Prostokątną foremkę posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 C. Zagnieść ciasto i przełożyć do foremki. Wyrównać wierzch, przykryć i odstawić na 30 minut. Na wierzchu ciasta ułożyć truskawki. Posypać je kruszonką. Wstawić ciasto do piekarnika i piec około 50 minut. Sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...