Podgrzać mleko i drożdże z niewielką ilością cukru (ok. połową). Następnie do podgrzanej masy dosypać mąkę do konsystencji "gęstej śmietany" i odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
W tym czasie w oddzielnym naczyniu podgrzać jajka z cukrem, a w drugim naczyniu rozpuścić masło i smalec.
Do wyrośniętego rozczynu dodać podgrzane jajka z cukrem, szczyptę soli i wsypać mąkę. Zagnieść dokładnie aż do połączenia składników w jednolitą masę. Dodać tłuszcz i znów dokładnie zamieszać. Posypać mąką i odstawić do wyrośnięcia.
Dla uzyskania lepszej konsystencji ciasta drożdżowego powinniśmy ciasto kilka razy przemieszać i odstawić ponownie do wyrośnięcia.
Z tak przygotowanego ciasta drożdżowego możemy zrobić takie pyszności jak: baba drożdżowa, makowiec, strudel malinowy.