Nagrzać piekarnik do temperatury 180 C. Posmarować cienko masłem tortownicę o średnicy 23 cm, wyścielić pergaminem i jeszcze raz posmarować cienko masłem. Włożyć czekoladę i masło do żaroodpornej miski, umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą i odstawić, aż się roztopi. Odstawić. Oddzielić żółtka od białek. Włożyć żółtka z połową cukru do miski i ubijać, aż powstanie jasna, kremowa masa. Dodać do przestudzonej masy czekoladowej. Ubić białka na lekko pianę. Powoli dodawać pozostały cukier, cały czas ubijając, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Delikatnie połączyć pianę z masą czekoladową. Przełożyć ciasto do przygotowanej tortownicy i piec około 40 minut, aż drewniany patyczek wbity w środek będzie suchy i czysty. Ciasto można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno z bitą śmietaną, oprószoną odrobiną kakao.
- Czas 1 godz. 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
czekolada deserowa 50% połamana na kawałki | 200 g |
masło | 200 g |
cukier | 200 g |
jajka | 4 |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...