- Czas 1 godz. 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
masło | 200 g |
cukier | 3/4 szklanki |
mąka | 3/4 szklanki |
czekolada gorzka do wypieków | 180 g |
jajka | 3 |
proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
sól | szczypta |
cukier puder | do dekoracji |
Roztopić czekoladę i odstawić do ostygnięcia. Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć masło na puch (odkładając łyżkę do posmarowania formy), dodawać cukier i ucierać. Dodawać po łyżce czekoladę. Ucierać. Dodać po jednym żółtku ucierając. Dodać mąkę z solą i proszkiem. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Ubić białka na sztywną pianę. Dodać pianę do ciasta i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150 C. Małą tortownicę posmarować masłem (można wyłożyć papierem). Wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut. Ciasto jest gotowe gdy boki lekko odstają od blaszki. Ciasto wystudzić, wyjąć z formy i używając szablonu posypać cukrem pudrem , tworząc ozdobny wzór.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...