Ciasto cytrynowe
- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka | 1,5 szklanki |
cukier | 1 szklanka i 3 łyżki |
proszek do pieczenia | 1,5 łyżeczki |
jajka | 4 |
śmietana 22% | 1/2 szklanki |
sok z cytryny | 3,5 łyżki |
skórka starta z 3 cytryn | |
rozpuszczone, przestudzone masło | 6 łyżek |
masło do formy |
Oto przepis na słynne ciasto cytrynowe z hotelu Waldorf Astoria. Wypróbowany!
Nagrzać piekarnik do 175 C. Wymieszać mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać roztrzepane jajka i miksować na wolnych obrotach aż masa będzie gładka. Wymieszać śmietanę z masłem i sokiem z cytryny. Dodać do masy i wymieszać. Wlać ciasto do posmarowanej masłem keksówki. Piec około 60 minut. Sprawdzić patyczkiem. Wystudzone polać lukrem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.