Wykonanie ciasta:
5 całych jaj ubić na puszysty krem z 3/4 szklanki cukru. Mąkę przenną ziemniaczaną zmieszać dodać proszek do pieczenia i wymieszać razem. Do ubitych jaj wsypywać po 1 łyżce zmieszanej mąki i mieszać łyżką (nie mikserem) aż do wykończenia produktu. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą i wlać ciasto biszoptowe. Piec w temperaturze 180 stopni 30-40min. Kiedy ciasto będzie odchodzić od blachy jest upieczone. Wystudzić.
Przygotowanie budyniu do masy:
Z pół litra mleka odlać 3/4 szklanki i rozrobić w nim mąkę kartoflaną, resztę mleka z cukrem zagotować i do gotującego wlać rozrobioną mąkę kartoflaną i ugotować budyń. Kiedy się zagotuje natychmiast zdjąć z ognia i ostudzić w zimnej wodzie mieszając.
Przygotowanie ponczu:
0,5l wody zagotować z 2-3 łyżeczkami cukru. Ostudzić. Wlać 0,5 fiolki esencji śmietankowej - tym roztworem nasączyć placki.
Przygotowanie kremu:
Masło rozetrzeć na puch i ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Kiedy krem będzie puszysty podzielić go na 2 części. Do jednej dodać kakao i resztę składników 2 część kremu doprawić sokiem z cytryny dodać pokrojone pomarańcze i wymieszać.
Złożenie ciasta:
Ciasto należy przekroić na 2 części. Spód nasączyć przegotowaną wodą z cukrem i esencją śmietankową, następnie wyłożyć krem z kakaem, pokrojoną w kostkę czekoladą, posiekanymi orzechami i rodzynkami. Na to położyć 2 część ciasta skropioną pączem, lekko docisnąć i wyłożyć białą część kremu z pomarańczami - wyrównać i posypać kokosem.
Życzę Smacznego!