Ciasteczka rozetki
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
jajka | 2 duże |
cukier | 1,5 łyżeczki |
mleko | 250 ml |
mąka pszenna | 1 szklanka |
Skrobia ziemniaczana | 1 - 2 łyżki |
olej lub smalec do smażenia | |
cukier puder | do oprószenia |
Przyrząd do robienia rozetek to metalowa kształtka na długim uchwycie. Warto sobie kupić kilka o różnych kształtach. Przykładowy wygląda tak
A ciasteczka robimy następująco. Jaja, cukier, mleko i oba rodzaje mąki zmiksować na gładkie, trochę gęstsze niż naleśnikowe, ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki.
W małym garnuszku rozgrzać olej lub smalec do temperatury 190ºC. Przyrząd do ciasteczek włożyć na kilka sekund do gorącego tłuszczu. Potem zanurzyć w cieście, tak aby ciasto nie zakrywało góry foremki. Przenieść do gorącego tłuszczu i smażyć około pół minuty, aż się zrumieni. Po wyjęciu z tłuszczu ściągnąć ciasteczko z foremki i odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. W ten sposób smażyć kolejne ciasteczka aż do wyczerpania się ciasta.
Podawać posypane cukrem pudrem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.