Ciasteczka owsiane
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
masło | 200 g |
jajka (opcjonalnie) | 2 |
płatki owsiane „górskie” | 1 i 1/3 szklanki |
cukier | 3/4 szklanki |
mąka | 1 szklanka |
pestki słonecznika | 1 szklanka |
proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
rodzynki | 1 szklanka |
sól | szczypta |
pokruszona czekolada | 80 gram |
Są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe.
Zmiksować masło z cukrem i jajkami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać do masła płatki, słonecznik i mąkę. Na końcu wymieszać z rodzynkami i pokruszoną czekoladą. Nagrzać piekarnik do 180 C. Płaską, dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blasze układać łyżką kupki ciasta i formować okrągłe ciasteczka. Piec około 10 minut.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.