- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka | 175g |
mielony cynamon | 1/2 łyżeczki |
mielony kardamon | 1/2 łyżeczki |
sól | szczypta |
jajka | 1 |
cukier | 1łyżka |
cukier puder do posypania | |
olej do głębokiego smażenia | |
Zagotować 300 ml wody. Mąkę z solą i przyprawami wrzucić na wrzątek i energicznie mieszać na małym ogniu aż ciasto zwinie się w kulę i odejdzie od ścianek garnka. Zdjąć z ognia, ostudzić lekko. Zmiksować dodając jajko i łyżkę cukru. Rozgrzać olej. Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego zakończonego szeroka gwiazdką. Wyciskać makaroniki ciasta wprost na gorący tłuszcz. Smażyć 2-3 minuty aż staną się złote. Smażyć partiami. Osączyć na ręczniku papierowym. Obficie posypać cukrem pudrem. Zjadać natychmiast. Uwaga: wersja light – makaroniki z ciasta wycisnąć na blachę przykrytą papierem do pieczenia i upiec na złoto w piekarniku nagrzanym do 200 C.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...